Kuriosa 13: Det vända egentligen man ska håll vilket åt?

När man talar om personnamn är det naturligt för folk från våra trakter att utgå från att man heter Förnamn Efternamn, men faktum är att på många håll är detta inte fallet.

När det gäller namn talar man ibland om västlig ordning respektive östlig ordning. Den västliga är den vi är vana vid - den östliga är tvärtom, dvs efternamnet först (nähä?).

Västlig namnordning är som namnet antyder vanlig i Väst- og Centraleuropa. Den östliga förekommer framförallt i Ungern, delar av Afrika samt Östasien. Östlig ordning är även vanlig i vissa ortodoxa länder (i Ryssland var det praxis fram till strax innan Sovjet föll), og i områden som en gång hört till Ungern.

När vi "översätter" namn byter vi ibland på formen, ibland inte. Ofta beror det på vilket språk som används. T.ex. vänder man ofta på ungerska og japanska namn, men inte på kinesiska og koreanska. I länder som använder östlig namnordning vänder man vanligtvis inte på namn från språkområden med västlig följd: Fredrik Reinfeldt får behålla sitt Fredrik på förstaplatsen även österut!

Några kändisar från det östliga namnskicksområdet:

Nagy Imre - Reformvänlig ungersk ledare i samband med ungernrevolten 1956. Avrättad av Sovjetunionen 1958. Känd i väst som Imre Nagy. (Nagy uttalas förresten /nɒɟ/, låter mer eller mindre som "nåddj" för de icke IPA-kunniga)

Watanabe Ken (渡辺 謙), - Japansk skådespelare känd från bl.a. Letters from Iwo Jima. Känd i väst som Ken Watanabe

Mao Zedong (
毛泽东) - Kinesisk diktator 1949-76. Känd i väst under östlig namnordning, hans förnamn är Zedong, Mao är släktnamnet.

Kim Jong-il (
김정일) - Nordkoreansk diktator 1993-nu. Precis som Mao är han känd under östlig namnordning. Kim är släktnamnet.

-A

2010-03-21

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0